Oncologische fysiotherapie; fysiotherapie tijdens of na kanker

Sinds een aantal jaar bestaat de mogelijkheid binnen onze praktijk voor oncologische fysiotherapie. U kunt hiervoor terecht bij onze collega, Toon Ebben. Hij is aangesloten bij het Onconet wat betekend dat hij hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Als u een behandeling tegen kanker hebt ondergaan, of in behandeling bent, dan denkt u waarschijnlijk niet als eerste aan fysiotherapie of het op peil houden van uw conditie. Toch is het zinvol om daar eens bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om voor, tijdens, maar ook na de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkelde training/behandelprogramma te volgen. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en daarbij eventueel lotgenoten te ontmoeten.

Hoe werkt het?
Onder leiding van onze oncologische fysiotherapeut volgt u een behandel/oefenprogramma dat voor u op maat gemaakt wordt. Dit kan ook een onderdeel zijn van een landelijk programma (denk hierbij aan fit for surgery programma uit het Radboud te Nijmegen).

Het programma bestaat uit een combinatie van kracht- en conditietraining. Daarnaast krijgt u zo mogelijk andere behandelvormen (interventies) of advies over hoe u thuis op een verantwoorde manier aan uw conditie kunt werken en zo actief mogelijk kunt blijven.

Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij een speciaal geschoolde oncologisch fysiotherapeut trainen, kunnen de volgende voordelen ervaren:

●   Behouden hun fitheid en spierkracht;
●   Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn;
●   Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling;
●   Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling.

Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker bij een oncologische fysiotherapeut behandelen/trainen, kunnen de volgende voordelen ervaren:

●   Hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht
●   Hebben sneller herstel van vermoeidheid
●   Kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Kennis van zaken
Fysiotherapeuten van Onconet zijn speciaal opgeleid om deze behandeling/training te geven aan mensen voor/ tijdens of na de medische behandeling tegen kanker.

Zij weten wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. Daardoor kunnen zij goed inschatten wanneer u er verstandig aan doet om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen. Ook kunnen zij adviseren of er misschien meer nodig is dan alleen werken aan fitheid en indien nodig verwijzen naar een collega met specifieke aanvullende deskundigheid of een diëtist.

Vergoeding van oncologische fysiotherapie
Een trainingsprogramma van Onconet wordt vergoed op dezelfde basis als fysiotherapie. U kunt aan uw zorgverzekeraar vragen hoeveel behandelingen fysiotherapie u vergoed krijgt.

Heeft u Interesse in oncologische fysiotherapie?
Heeft u behoefte aan begeleiding bij het fit blijven of worden tijdens of na een kankerbehandeling? Bespreek dit dan met uw arts/oncoloog. Voor meer informatie en het vinden van een oncologische therapeut bij u in de buurt, kunt u kijken op de Zorgzoeker. In ons geval hoeft u niet verder te zoeken want wij zijn als praktijk geregistreerd bij Onconet en u kunt voor een behandeling terecht bij onze collega Toon Ebben.

Zorgzoeker - Onconet