Fysiotherapie bij longklachten

Fysiotherapie kan een goede behandeling bieden bij verschillende longaandoeningen. De grootste groep longklachten is COPD, maar ook astma, sarcoïdose en long-covid zijn voorbeelden van aandoeningen waarbij fysiotherapie een goede behandeling kan bieden.

De rode draad van de fysiotherapeutische begeleiding is dat u beter leert omgaan met uw longaandoening en te voorkomen dat de klachten verergeren. Dit kunnen we doen door samen te werken aan de volgende punten;

●   Het optimaliseren van de ademhaling.
●   Het verminderen van benauwdheid.
●   Het efficiënt leren hoesten.
●   Het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht.
●   Het aanleren van een actieve leefstijl.

Dit alles zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven en de levensduur positief beïnvloed worden.

Wat is COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor Longemfyseem en Chronische Bronchitis. Dit zijn aandoeningen waarbij de longen beschadigd zijn. Hierdoor wordt ademen moeilijker en krijgt het lichaam minder zuurstof binnen. Dit zorgt vervolgens voor o.a. een slechtere conditie, krachtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid, benauwdheid, etc.

Deze schade in de longen is helaas nog niet te genezen. Er kan wel ingespeeld worden opdat de COPD niet erger wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie, stoppen met roken, gezonde voeding en bewegen. En zeker bij het bewegen kunnen wij als fysiotherapeuten u goed ondersteunen door aan de bovenstaande punten te werken.

Wat is astma?
Astma is een longaandoening waarbij in de longen blijvende ontstekingen aan de kleine luchtwegbuisjes aanwezig zijn. Deze ontstekingen kunnen veel klachten veroorzaken, maar niet altijd. Deze klachten worden bijvoorbeeld erger doordat je longen gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels zoals rook, huisdieren of uitlaatgassen. Als reactie op deze prikkels wordt er bijvoorbeeld meer slijm aangemaakt dan anders, of worden de luchtwegen smaller vanwege het aanspannen van de spiertjes rondom de luchtwegen. Hierdoor kan je gaan hoesten of erg benauwd worden, waardoor het ademen moeilijker wordt. Als fysiotherapeut kunnen we u helpen met het (her)activeren van het lichaam door middel van spierkracht-, conditie- en ademhalingsoefeningen.

Wat is Sarcoïdose?
Sarcoïdose, oftewel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann), is een aandoening waarbij ontstekingen ontstaan in organen zoals de longen, lymfeklieren, huid en ogen. Bij zo'n ontsteking ontstaan er ophopingen van afweercellen die soms vanzelf verdwijnen en soms blijvend zijn. In de longen zorgt dit voor littekens, waardoor de longen naar verloop van tijd beschadigen en minder functie kunnen hebben. Hierbij kan ook benauwdheid en hoesten optreden. Bij 70% gaat de aandoening vanzelf weer over.

Mocht u vragen hebben over longaandoeningen, of zou u begeleiding willen hebben bij herstel van longaandoeningen, dan kunt u terecht bij Lars Brinkman, onze fysiotherapeut gespecialiseerd in longklachten.