Fysiotherapie

Fysiotherapie -in zijn algemeenheid- is bedoeld voor iedereen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dat wil zeggen pijn of een verminderde functie van spieren, gewrichten, banden. Dat kan heel lokaal zijn, bijvoorbeeld de duim, maar ook in een lichaamshelft, zoals bij een halfzijdige verlamming, tot zelfs totaal bij Parkinson of MS.

Afhankelijk van uw situatie komt u bij ons in de praktijk aan de Dorpsstraat 6 in Vorden of komen we bij u aan huis. Daarvoor is het wel van belang om van te voren een afspraak te maken met een van onze medewerkers. U kunt een afspraak maken zowel met als ook zonder verwijzing. Er is -zoals dat heet- een directe toegankelijkheid in de fysiotherapie.

Een behandeling duurt doorgaans een half uur. Tijdens uw eerste afspraak wordt er een zo volledig mogelijk beeld gevormd van uw klachten. Dit wordt gedaan door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek, en natuurlijk door gerichte vragen te stellen. Op basis van deze informatie stelt uw fysiotherapeut een behandelplan op met gerichte doelen. Hiervoor worden meestal vaste (landelijke) richtlijnen gebruikt, echter het staat voor ons vast dat ieders situatie anders is. Het behandelplan wordt dus volledig op uw situatie afgestemd.

Onze fysiotherapeuten kunnen ook (preventief) advies en voorlichting geven. Door de gerichte begeleiding leert u bijvoorbeeld verantwoord te bewegen, of beter om te gaan met pijn of functiestoornis. Daarbij leert u onder meer bewust te worden van wat goed voor u is, en wat bijvoorbeeld uw problemen kan veroorzaken. Natuurlijk is er geen antwoord op iedere vraag, maar we streven wel naar het bieden van een oplossing.

Om dit laatste te kunnen realiseren, zijn er binnen onze praktijk diverse “verbijzonderde” fysiotherapeuten aanwezig, dat wil zeggen fysiotherapeuten die naast hun basisopleiding een specialistische (master) opleiding hebben ondergaan. Zo is er een sportfysiotherapeut, manueel therapeut i.o en zijn er specialisten op het gebied van ontspanningstherapie, evenwichts- en valtraining, Parkinson en meer. Voor elke aandoening is er wel een passende fysiotherapeut. Zij zijn allemaal geregistreerd in het BIG register en voldoen daarmee aan de hoge kwaliteitsnormen die de beroepsorganisatie (KNGF) stelt. De praktijk voldoet eveneens aan de overige eisen die de beroepsorganisatie stelt, waarover verder meer te lezen valt.

Kunt u niet naar de praktijk komen…? Dan komen wij naar u toe!
Wij behandelen namelijk ook aan huis, of als u in een instelling verblijft zoals een verzorgingshuis. U kunt hierbij denken aan therapie voor- of na uw operatie , of voor behandelingen vanwege een chronische aandoening, of omdat u (tijdelijk) bent opgenomen in een instelling.
In deze gevallen gebeurt de behandeling aan huis of in een instelling op verwijzing van de (huis)arts of medisch specialist. Dit is ook noodzakelijk i.v.m. de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar.

We kunnen ons voorstellen dat dit veel informatie voor u is en dat u wellicht nog geen helder antwoord heeft op uw specifieke vragen. Daarom adviseren wij u dan ook om voor meer informatie contact met ons op te nemen.